Uhlig Fixeer Apparaat
(deze is verkocht)

Voor alle stoomverven geldt dat de stof gefixeerd moet worden. Pas daarna is je werk was- en kleurecht.

Het grote voordeel van stoomfixatie is dat de zijde zacht en soepel wordt, zoals je ook van zijde verwacht. Daarom is stoomverf uitermate geschikt voor sjaals en kleding.

Het fixeren met dit Uhlig Fixeer Apparaat is niet moeilijk.

Een stevige kartonnen koker (meegeleverd)  en onbedrukt krantenpapier is wat je nodig hebt. Deze rollen papier haalde ik bij de lokale drukkerij of papierfabriek. Ze houden altijd restant papier op hun rollen over en gooien die meestal weg. Een telefoontje was meestal voldoende om voor een klein prijsje de rollen op te komen halen.

De zijde wordt met het papier opgerold rond de kartonnen koker. En goed vastgezet met (papier) tape. De te fixeren breedte van de stof is 90 cm.

Het onderste gedeelte van het Uhlig apparaat vul je met water, vervolgens laat je de kartonnen koker in het bovengedeelte zakken en doe je de deksel erop. Je zijde blijft nu door de twee aanwezige punten in de bodem en de deksel, op zijn plaats, vrij van watercontact door de dubbelwandige buis.  Vervolgens zet je het bovengedeelte op het onderste gedeelte en steek je de stekker in het stopcontact.

Het stoomfixatieproces duurt ongeveer 3 uur.

Het geheel is beveiligd met een automatische stop schakelaar, om droogkoken te voorkomen.


Hieronder 3 foto's van het Uhlig Fixeer Apparaat.

Je ziet dat het geheel uit 2 delen staat. In het onderst gedeelte gaat dus het water en in het bovenste gedeelte laat je de kartonnen koker met de zijde zakken. Door middel van de twee handvatten til je gemakkelijk het bovenste gedeelte op het onderste.

Wel even opletten: het bovenste gedeelte wordt behoorlijk warm.

Wanneer het proces klaar is, haal je, na afkoeling, de zijde uit het bovenste gedeelte. Zijde nu uit het papier rollen en even laten rusten. Daarna kan je de zijde uitspoelen met een scheutje azijn in het water en dan rustig droogstrijken.

Je zult versteld staan van de glans en zachtheid van de zijde.

Natuurlijk gaan er meerdere sjaals tegelijk in. Of lange meters stof. Want op deze manier is het voordeliger in stroom. Afhankelijk van de dikte van de zijde fixeerde ik tot 10 sjaals tegelijk.

Share this page: